VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA KALKULOZNE ŽUČNE KESE


Jedno od naučestalijih hirurških oboljenja modernog čoveka je upaljena žučna kesica sa kamencima. Može da se javi kao hronična upala-povremene tegobe u smislu bolova pod desnim rebarnim lukom praćeno nadimanjem i povraćanjem, ili kao akutno stanje gde je pored intenzivnog bola prisutna febrilnost, povećani leukociti sa progresivnim pogoršanjem opšteg stanja kada je neophodna hitna hirurška intervencija.

Laparoskopska operacija omogućava manju invazivnost-manje štete od hirurškog noža na trbušnom zidu pacijenta i precizniji rad (radi se sa 16x uvećanjem). Oporavak pacijenta je brži u odnosu na klasičnu operaciju tako da se ova vrsta operacija odvija kao jednodnevna hirurgija sa mogućnošću vraćanja na lakše poslove već za 10-15dana u zavisnosti od pojedinačne tolerancije bola, a na teže poslove nakon 4 nedelje.

Kompletna priprema za operaciju se odvija kroz hiruršku i anesteziološku ambulantu sa donešenim rezultatima koji ne smeju da budu stariji od 30 dana na dan operacije iz nadležnog Doma Zdravlja,  a to su:

  1. Krvna slika sa sedimentacijom,
  2. Laboratorija (bilirubin, alkalna fosfataza, ALT, AST, urea, kreatinin, glikemija),
  3. Sediment urina,
  4. Krvna grupa i Rh faktor sa važećim prezimenom na istoj,
  5. EHO pregled abdomena,
  6. RTG pulmo et cor,
  7. EKG i preoperativni pregled i mišljenje specijaliste interne medicine.

Prijem za operaciju se odvija jutro na dan zakazane operacije a otpusta iz bolnice sutradan nakon kontrolnih pregleda. Pacijent dolazi na kontrolni pregled za sedam dana od operacije radi skidanja konaca. U toku ovih nedelju dana koriste se analgetici po savetu ordinirajućeg hirurga, bez potrebe za previjanjem.

Pacijentima je savetovano da se već nakon prve epizode bolova jave svom lekaru u Dom Zdravlja radi ispitivanja a ukoliko se potvrdi da je kamenje u žučnoj kesi razlog tegobama, zakazuju elektivnu operaciju kod hirurga. Odlaganje operacije povećava verovatnoću akutne hitne hirurške intervencije kada su komplikacije učestalije a hospitalizacija produžena kao i druge komplikacije kao što su pankreatitis uzrokovan kamenicma u žučnom putu ili fistule trbušnih organa sa upaljenom žučnom kesicom.

Dr Vladimir Živanović, mr sci med