VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 
... KLINIKA ZA UROLOGIJU

Opseg delatnosti

Klinika za urologiju se bavi dijagnostikom, lečenjem i kontroloma pacijenata sa urogenitalnim obolenjima.

Organizaciona struktura Klinike je takva da se u okviru ambulantnog rada sprovode pregledi i neke dijagnostičke procedure kao što su UZ pregledi, neki oblici rentgenske dijagnostike i laboratorijske dijagnostičke procedure.

Pacijenti se primaju na odelenje već dijagnostički obrađeni, u cilju sprovođenja lečenja što najčešće podrazumeva operativno lečenje. Hirurške intervencije koje se rade se dele na takozvane endoskopske intervencije i otvorene hirurše intervencije.

Endoskopske intervencije se rade endoskopom tj. instrumenatima kojima se kroz prirodne puteve uvode u bešiku ili ureter (mokraćni kanal koji povezuje bubreg sa mokraćnom bešikom) i na ovaj način se otklanja višak tkiva kod pacijenata sa uvećanjem prostate, tumori ili kamen iz bešike kao i kamen iz uretera.

Otvorene hirurške intervencije se vrše na bubregu, mokraćnim kanalima, bešici, prostati, testisima.

Kao posebnu oblast navodimo ispitivanje i lečenje poremećaja mokrenja. Od skoro se primenjuju takozvane minimalno invazivne procedure koje se sastoje u ugradnji “tračica” ispod mokraćne cevi. Preduslov za uspeh ovakvih procedura je prethodno kompletno ispitivanje koje podrazumeva i urodinamsko ispitivanje.

U saradnji sa ekipom iz Fondacije “Sava Perović” na našoj Klinici se rade i najkomplikovanije rekonstruktivne operacije u genitourinarnoj regiji.

Zahvaljujući stručnosti lekara kao i dobroj opremljenosti Klinike u mogućnost smo da hirurški uradimo i najkomplikovanije zahvate.

U planu je i uvođenje laparaskopskih intervencija posle obuke nekoliko lekara u bolnici Slovenj Gradec koja je renomirana u ovoj oblasti.

Od skoro je u saradanji sa Institutom za Onkologiju i Radiologiju Srbije (IORS), na Klinici organizovan i zajednički konzilijum na kome se u saradnji urologa, onkologa i radioterapeuta onkološkim pacijentima određuje dodatna terapija ukoliko hirurška nije dovoljna.

AMBULANTA:
Specijalistički urološki pregledi
Ultrazvučni pregled urinarnog trakta i genitalnog trakta muškarca
Previjanje, zamene katetera, uzimanje krvi za lab analize

DNEVNI BORAVAK
Ambulantne cistoskopije
Transrektalne ultrazvučne biopsije prostate
Perkutane nefrostomije
Male hirurške intervencije (obrezivanje, otklnajnje kondiloma i sl)

ENDOSKOPSKA SALA
Cistoskopija
Cistolitotripsija (razbijanje kamena u bešici)
Uretrotomija
Transuretralne resekcije tumora mokraćne bešike i prostate
Ureterorenoskopija sa litotripsijom (razbijanje kamena u mokraćnom kanalu)
TVT / TOT – intervencije kod stres inkontinencije urina

HIRUŠKA SALA
Hirurške intervencije na bubrezima, ureterima ,bešici, prostati, genitalnim organima uključujući i onkološke hirurške zahvate.