VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 
... SLUŽBA ZA RADIOLOŠKU DIJAGNOSTIKU

Istorijat

Sjedinjavanjem tri ustanove (Opste bolnice Dr Dragisa Misovic, Zeleznikog saobracajnog medicinskog centra ZCMC i Specijalne decije bolnice za plucne bolesti i tuberkulozu), koje su, svaka u svom sastavnom delu, imale i rendgen odeljenje, 1978 godine nastaje KBC Dr Dragisa Misovic.

Rendgen odeljenje u „ŽCMC“ značajno je po mnogo čemu. Naročiti doprinos radiološkoj dijagnostici dao je veliki entuzijasta i znalac, francuski djak prim. dr Momčilo Moma Živković. Autor velikog broja radova stručne publicistike, takođe slikar i stvaralac. Stvarao je sa mlađim kolegom dr Dušanom Mazićem školu za radiološke tehničare i zajedno su autori su većeg broja udžbenika. Dr Živković je uspeo da bolnici obezbedi u to vreme najmoderniji SIMENS PUCK RTG aparat sa plivajućim stolom za angiografska ispitivanja, koji je u kasnim sedamdesetim godinama prošlog veka predstavljao vrhunac tehnike. To je bio prvi montiran angiografski aparat. Dr Moma Živković je uspeo da stvori veliko i jako radiološko odeljenje. Uz doktora Živkovića na odeljenju su radili i dr Vojislav Vendelić, dr Desanka Desa Stevanov koji su tada imali veliki udeo i u radiološkom obrazovanju svojih mladjih kolega, dr Dusana Mazića, dr Ljiljane Perković i najmlađeg u tom periodu dr Ivana Radojkovića. Dr Dusan Mazic je bio i director KBC Dr Dragiša Mišović u period od 1985 do 1987 godine. Na odeljenje je došao i dr Slobodan Vranješ koji kao načelnik rendgen odeljenja zamenio dr Živkovića, nakon njegovog penzionisanja.

Radiološko odeljenje u bolnici Dr Dragisa Misovic počinje pod stručnim rukovodstvom dr Ludviga Žnidaršića. Njega nasleđuje jedan od najznačajnijih imena jugoslovenske i srpske radiologije prof. dr Mileta Magarašević. Iako internista po specijalnosti radiologija je bila njegova najveća ljubav i preokupacija. Autor je nebrojenih dela iz radiologije i tvorac je radiološke metode neinvazivnog tipa pregleda za otkrivanje larvirane mitralne stenoze. Po odlasku dr Magaraševića na čelo Dijagnostickog centra celog KBC“ Dr Dragisa Misovic je došao Prim. dr Zvonko Jonjić. Deo kolektiva su cinili i Dr Mirko Španović, radiolog spreman da svakom pritekne u pomoć, poštovan od pacijenata, dr Rajko Gavrilović, veseljak i lekar širokog narodskog srca, dr Jelica Kocić doajen ultrazvučne dijagnostike, učitelj mnogih generacija ehosonografista

U izuzetnom razvoju radiološke službe je ucestvovala i jedna od najmarkantnijih figura naše radiologije Prim. dr Kosara Koka Lalošević, žena neizmerne energije. Sa internistom endoskopistom gastroenterologom dr Milicom Damnjanović počela je i razvila metodu endoskopske retrogradne duodeno pankreatografije. Radiolog sa specifičnim afinitetom za gastroenterologiju doktorka Koka je predstavljala predivnog saradnika za hirurge i interniste. Nakon penzionisanja dr Kosare Koke Lalošević (1994) na čelo Dijgnostickog centra dolazi Prim dr Zoran Djurišić, koji je istovremeno obavljao i funkciju pomocnika generalnog direktora prof dr Glišića. Prethodno je bio dugogodišnji načelnik RTG odeljenja na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Dedinje. Tvorac je i doajen srpske invazivne radiologije. Zajedno sa svojim đacima dr Sretenom Grujičićem i dr Ivanom Radojkovićem dao je izuzetan doprinos u razvitku tehnike »balon dilatacije« krvnih sudova. Dr Ivan Radojković je jedan od idejnih osnivača Multidijagnostčkog Centra, čiji je bio načelnik do odlaska na mesto Sekretara za zdravstvo grada Beograda. Dr Sreten Grujčić vrstan invazivni radiolog, koji je sa učiteljem dr Djurišićem uradio veliki broj angiografskih procedura na krvnim sudovima i organima i pruzio veliki doprinos za u razvoju angiografskih procedura. Do odlaska u penziju 2014. godine u Službi za radiološku dijagnostiku radio je dr Dragan Džufić, radiolog koji potiče iz lekarske porodice, sin brilijantnog hirurga i sam majstor svog zanata, specijalista radiologije od 1986 godine. A do odlaska u penziju, maja 2014. sastavni deo kolektiva bio je i dr Milan Perović, specijalista radiologije od 1985. godine, načelnik radiološke dijagnostike do 2003. god., do penzionisanja šef Odseka radiološke dijagnostike I i mentor specijalizanata radiologije.

Lekari koji i danas rade u Sluzbi za radiolosku dijagnostiku sa podjednakim entuzijazmom, velikim iskustvom i zeljom da ispravna dijagnoza bude postavljena su: Prim. Dr sc. med Đorđe Lalošević na celu Sluzbe za radiolosku dijagnostiku od 2003 godine, specijalista radiologije od 1987 godine, ljubav prema radologiji nasledio je od majke dr Kosare Lalošević i od prvog dana nastavio njenim stopama, doktorirao iz oblasti ultrazvuka, autor više stručnih publikacija i redovan učesnik domaćih i svetskih kongresa. Kao direktor Centra za radiološku dijagnostiku, organizovao je i donatorski bal sa učešćem diplomata i zvanica iz inostranstva, poznatih sportista, kao i mnogih značajnih umetnika koji su, svako na svoj način, doprineli i omogućili rekonstrukciju i opremanje rendgen odeljenja kako medicinskom opremom i aparatima ,tako i neophodnim inventarom. Nabavkom multislajnog CT aparata, najsavremenijih rengen i ultrazvucnih aparata stvara svremeno rengen odeljenje. Na Višoj medicinskoj školi predaje »Radiološku dijagnostiku« studentima na odseku radiologije. Mentor je specijalizantima radiologije iz oblasti rendgen i ultrazvucne dijagostike; Prim dr Mirjana Stojanović, šef Odseka ultrazvučne dijagnostike, započela je specijalizantski staž na našem odeljenju, a potom nastavila rad kao specijalista od 1992 godine .

Dolaskom u kolektiv dr Sretena Stošića, dr Gordane Lukić , dr Marije Đošev, dr Nade Komad , dr Jasne Ilić i dr Save Stajića, dr Milutina Gačića kao i mladih specijalista dr Tanje Nastasić, dr Biljane Begenišić, dr Nevene Terzić I dr Srdjana Aresnovića stvoren je sada vec proveren i dokazan tim radiologa koji svakodnevo stoji na raspolaganju našim gradjanima.

Trenutno je na specijalizaciji iz radiologije veci broj mladih lekara: dr Aleksandra Milović, i dr Vladimir Urban, dr Milica Ristić i dr Miodrag Lalošević.