VI STE .
POSETILAC NAŠEG WEB SITE-a
.
 
... SLUŽBA ZA TRANSFUZIOLOGIJU

INFORMACIJE ZA PACIJENTE

 

Zašto davati krv?

Krv ne možemo da proizvedemo na veštački način i jedini izvor tog leka je čovek. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno lečenje, potrebno je da uvek imamo dovoljan broj davalaca krvi.

Postupak davanja krvi

Identifikacija davaoca i popunjavanje upitnika - provera identiteta i iskreni odgovor na pitanja iz upitnika koji su u funkciji brige za zdravlje davaoca i bolesnika kome će ta krv biti primenjena. Davalac krvi stavlja potpis kojim potvrđuje verodostojnost podataka.

Provera hemoglobina - zdravstveni tehničar će iz kapi krvi odrediti nivo hemoglobina.Da biste mogli da date krv hemoglobin mora biti iznad 135 g/L za muškarce i iznad 125 g/L za žene.

Lekarski pregled - podrazumeva razgovor sa lekarom, provera rada srca i pluća i po potrebi telesne težine, na osnovu čega će lekar odlučiti da li možete dati krv.

Venepunkcija - sterilnim setom za jednokratnu upotrebu iskusni tehničar će uzeti krv iz vene u lakatnoj jami.

Sam čin davanja krvi ne traje duže od desetak minuta. Nakon davanja sledi kratkotrajni odmor uz osveženje i lagani obrok. Sveukupno, dobrovoljno davanje krvi vam može oduzeti 30 minuta vašeg vremena.

Adresa: Herojan Milana Tepića 1

E-mail: transfuzija_misovic@yahoo.com

Služba ima jedan lokal-503